Nordic Campus Leeuwarden

Nordic Campus is de (algemene) claim voor NHL Stenden. Maar wat betekent dat voor de verschillende locaties van de hogeschool, de ‘Olympische gaststeden’? Lees hier over onze Olympische Spelen-metafoor.

Hoe gaat Leeuwarden zich bijvoorbeeld onderscheiden van de overige locaties terwijl het ‘ondanks’ dat onderscheid ook moet laten herkennen als NHL Stenden-vestiging?

 Er is onderzoek gedaan naar de Genius Loci/identiteit van Leeuwarden en Friesland. Daarbij ligt de focus op de geschiedenis, taal, cultuur en zelfs de vlag. Daarnaast is een inventarisatie gemaakt van beeldbepalende bedrijven, gebouwen, ambachten, producten, natuur en evenementen. Alle highlights die relevant zijn voor de ontwikkeling van de campus zijn benoemd. Soms waren ze letterlijk bruikbaar, soms (later) in een moderne vertaalslag. Het gaat om dingen die echt onderscheidend zijn. 

 Het onderzoek naar de identiteit, trends en ontwikkelingen leidde tot de volgende unieke claim (Marketing Landscape) voor NHL Stenden locatie Leeuwarden: 

Elkaar en de gemeenschap vooruit helpen (en daarmee ook jezelf) 

Mienskip: Het draait hier niet om ego’s…

De grondhouding van de Friezen is: Als het goed gaat met de gemeenschap gaat het ook goed met jou. Een bijdrage leveren aan de omgeving is haast vanzelfsprekend. Dit zijn daarom de uitgangswaarden voor ontwikkeling van de campus geworden:

 

  • De Genius Loci/identiteit van de omgeving is net als op ALLE andere Nordic Campussen van NHL Stenden nadrukkelijk aanwezig. Studenten moeten hier voelen, weten en zien dat ze in Leeuwarden/Friesland zijn. Dat wordt ook letterlijk zichtbaar op de campus. 
  • Er wordt op de campus gebruik gemaakt van de verschillen tussen
    de seizoenen.
  • De Mienskip (burgerschapzin) van Friesland is leidend op deze campus. In de fase van conceptontwikkeling moet goed nagedacht worden hoe dit voelbaar kan worden gemaakt in de openbare ruimte. Hoe kun je er qua programma betekenis aan geven? Hoe kunnen we zorgen dat studenten zelf een bijdrage leveren aan het leuk maken van de campus. We laten ze veel zelf doen.
  • Bewoners, bedrijven, werknemers én studenten moeten trots zijn op hun unieke Friese campus.
  • Studenten moeten nieuwsgierig worden naar Leeuwarden en Friesland. Naar cultuur, bezienswaardigheden, eten en drinken. Maar ook naar Friese bedrijven, zodat ze na hun studie misschien wel blijven hangen. De campus verleidt studenten om op ontdekkingstocht te gaan in de provincie.
  • Studenten uit binnen- en buitenland moeten mooie en goede verhalen over Leeuwarden en Friesland mee naar huis kunnen nemen. De storytelling op de campus moet goed zijn (en ook de ervaringen die ze in Leeuwarden en de provincie hebben opgedaan).